25 jaar trainer Frank bij FC Goalgetters

Mijn erte ligt bij de jeugd!

Als je naar ’t Singelken komt, is de kans bijzonder klein dat je hem niet tegen het lijf loopt: hij is er immers trainer, greenkeeper, bestuurslid én supporter. We hebben het natuurlijk over Frank Verstraete. Hij werd door het bestuur in de bloemetjes gezet voor 25 jaar trainerschap bij FC Goalgetters.

Hoe is het allemaal begonnen?
Wel, 25 jaar geleden kreeg ik de vraag van toenmalig jeugdcoördinator Carlos Bonamie om te helpen bij de jeugdwerking. Die bestond toen uit 4 of 5 ploegen, zoals bij de meeste clubs indertijd: preminiemen, miniemen, kadetten, scholieren en juniores, je stapte immers pas om de 2 jaar over naar de volgende ploeg. Ik nam, samen met mijn maat Steven Haverbeke, de preminiemen voor mijn rekening.

In al die jaren nam je bijna uitsluitend jeugdploegen voor je rekening?
Ja, ik heb alle leeftijden getraind, van U6 tot en met U21. Mijn hart lag altijd bij de jeugd. Ik heb wel twee keer kort ‘gedepanneerd’ als hulptrainer bij fanion en reserven, maar ik keerde graag terug naar de jongeren. Ik heb er ook veel vriendschappen aan overgehouden bij de jonge gasten. Als ik sommige twintigers of dertigers nu tegen het lijf loopt, is het vaak van ‘weet je nog in dienen tijd?’

Een kwarteeuw, daar zijn ongetwijfeld veel bijzondere herinneringen aan verbonden?
Inderdaad, hoogtepunten waren voor mij de Paastornooien aan de Celiekerkweg toen we er naar streefden met ons ploegje de finale te spelen, telkens voor veel volk. En hier aan t’ Singelken waren er vooral de memorabele avonden in het kader van de Jeugdcup Het Nieuwsblad, waar we met een uitzonderlijke lichting halve finales en finale konden bereiken, telkens hard gesteund door onze supporters. Mijn zoon Maxence maakte deel uit van die lichting, dat maakte het extra mooi.
Maar er waren ook trieste momenten natuurlijk, zoals het overlijden van Arne Lagrange, waarbij we met ons ploegje de rouwstoet hebben begeleid. Ik vind het ook mooi dat we dit als club ook blijven herdenken tijdens ons jaarlijks jeugdtornooi.

Iedere trainer heeft een eigen stijl, wie is jouw voorbeeld?
Ik ben supporter van Barcelona en meer bepaald het Barcelona onder Pep Guardiola. Verzorgd voetbal van achteren uit, daar wil ik voor staan. We zullen misschien geen ‘tiki taka’-niveau halen, maar ik wil de spelers combinatievoetbal bijbrengen. Die visie bewaken vind ik belangrijker dan het resultaat.

Veel spelers zijn bij jou gepasseerd, welke zijn jou bijgebleven?
Er zijn er natuurlijk heel wat richting eerste ploeg kunnen doorstromen, vroeger toch, want in tweede provinciale is dat minder evident dan in derde of vierde. Daar ben ik wel trots op, maar ik volg ook nog bijvoorbeeld Maité De Baets, die nu bij de vrouwenploeg van Zulte-Waregem in de Superleague aantreedt en bij mij in de jeugd speelde.

Wat mogen we dit seizoen van trainer Frank verwachten?
Wel ik train de U7 en U8, en ik wil de verwachtingen daar niet te hoog leggen. Ze moeten zich in de eerste plaats amuseren en ze moeten iets bijleren om door te groeien.